Abel Tasman in het museum
Het Museum
Ontdekken en ontmoeten staan centraal in het Abel Tasman Museum in Lutjegast. Het museum richt zich op het leven en de reizen van de zeevaarder-ontdekkingsreiziger Abel Janszoon Tasman, zijn geboorteregio en de hedendaagse contacten met de culturen van de (ei)landen die Tasman bezocht. In dit jonge museum komen geschiedenis van land en zee en van noordelijk en zuidelijk halfrond bij elkaar. Met daarbij als belangrijkste vraag: wat betekent deze geschiedenis voor onze handelingen van vandaag?
Collectie
De museumcollectie bestaat uit (kunst)voorwerpen die gerelateerd zijn aan Tasmans reizen, scheepsmodellen, navigatie-instrumenten, gebruiksvoorwerpen uit de 17e eeuw, (zee-)kaarten en boeken. In de bibliotheek wordt beoogd de complete Nederlandstalige Tasmanverzameling te onderhouden, maar ook op internationaal gebied is er heel wat te vinden. Het meest bijzondere exemplaar is een oude replica van Tasmans scheepsjournaal uit 1642-1643.
De scheepsmodellen: gedetailleerde modellen van de Heemskerck en de Zeehaen. Maar ook van de Amsterdam, een ‘retourschip’ vice versa Indië, een Spaans galjoen uit de 80-jarige oorlog en het wrak van een Zweeds schip uit de Hanzetijd.
Ook Tasmans trouwakte uit Amsterdam en zijn testament uit Batavia (Indonesië) zijn in het museum te vinden (afbeeldingen).
Belangrijk is het aspect ‘ontmoeting‘, met de verschillende volkeren die Tasman onderweg tegen kwam. Hout(snijwerk), mineralen, sieraden en kunst uit de door Tasman bezochte (ei)landen geven een internationale dimensie aan de collectie.
Enkele Maori topstukken kwamen in het museum door de vriendschappelijke banden met de Maori van Nieuw-Zeeland, waaronder een schilderij van de Maorikunstenaar John Bevan Ford.
December 2017 verbleef een Grootegaster delegatie in Tasmanië/Australië en Nieuw-Zeeland en ontving daar een bijzonder erfgoedgeschenk van de Maorigemeenschap, de ‘Pounamu’, een groene jadesteen (9kg), die door aanraking de verbondenheid tussen Nederland en Nieuw-Zeeland symboliseert. Op 22 september 2018 vond in de Torenkerk in Lutjegast een bijzondere ceremonie plaats rond het aanbieden van de Pounamu door Maori stamdoudste Doug Huria .