De collectie

De museumcollectie bestaat uit (kunst)voorwerpen die gerelateerd zijn aan Tasmans reizen, scheepsmodellen, navigatie-instrumenten, gebruiksvoorwerpen uit de 17e eeuw, (zee-)kaarten en boeken. In de bibliotheek wordt beoogd de complete Nederlandstalige Tasmanverzameling te onderhouden, maar ook op internationaal gebied is er heel wat te vinden. Het meest bijzondere exemplaar is een oude replica van Tasmans scheepsjournaal uit 1642-1643.

Het schilderij

Tasman, zijn tweede vrouw en zijn dochtertje uit zijn eerste huwelijk, zijn te zien op een geschilderde kopie van het originele schilderij uit 1637 dat in de National Gallery in Canberra in Australië hangt.

Het journaal

Er is zoveel bekend over zijn belangrijkste reis omdat het scheepsjournaal behouden bleef. Naast de tekst van Abel Tasman, met zijn handtekening, is het journaal beroemd om de prachtige tekeningen van kustprofielen en mensen en voorwerpen uit toen nog onbekende culturen. De tekeningen zijn gemaakt door de meereizende VOC koopman Isaac Gilsemans.

Het museum heeft een exemplaar van de 1ste druk van de facsimile uitgave van het logboek van Tasman, verzorgd door Heeres in 1898. Daarnaast is een groot model te zien van de ‘Heemskerck’, het vlaggenschip van Tasman. Het is op schaal nagebouwd van de oorspronkelijke bouwtekening.

Het incident

Toen Tasman voor anker ging in de Golden Bay van het Zuidereiland van Nieuw Zeeland ging het met de communicatie met de oorspronkelijke bewoners helemaal mis. Er ontstond een conflict dat vier van zijn bemanningsleden het leven kostte. Hij liet de zeilen hijsen en voer haastig weg, uit de ‘Moordernaarsbaai’ zoals hij de baai toen noemde. Isaac Gilsemans heeft er een tekening van gemaakt. Het incident wordt ook verbeeld in twee kunstwerken die koningin Beatrix bij haar staatsbezoek aan Nieuw Zeeland in 1992 kreeg. Beide werken, een wandbord en een keramiekvoorstelling, zijn in het museum te bewonderen.

De Pounamu

In 2017 kreeg een delegatie van de gemeente Grootegast (Lutjegast), op bezoek in het Golden Bay gebied, een verzoeningsgeschenk van de afstammelingen van de Māori gemeenschap die Tasman indertijd ontmoette. Dit geschenk, in de vorm van een grote steen van groene jade, een ‘pounamu’, heeft een grote symbolische waarde en wordt in het museum getoond in een houten bak, gemaakt en versierd door Māori kunstenaars.

Op 22 september 2018 vond in de Torenkerk  in Lutjegast een bijzondere ceremonie plaats rond het aanbieden van de Pounamu door Maori stamdoudste Doug Huria . Van dit evenement is een videoverslag gemaakt.

En meer

De collectie omvat verder meerdere scheepsmodellenen, objecten uit het VOC verleden, objecten en schilderijen uit en over de culturen waar Tasman mee kennis maakte en informatie over Lutjegast, de geboorteplaats van Tasman. Een bibliotheek met vrijwel alle (internationale) literatuur over Tasman completeert het de collectie.